ΑΦΟΙ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΙ
27910 23293 & 25369

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΜΑΣ!
Οι νέες εγκαταστάσεις μας βρίσκονται στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας πίσω απο το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης


Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3 Slideshow Image 4


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΣΑΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Φροντίστε ο χώρος να είναι καθαρός και ελεύθερος από εμπόδια. Απομακρύνετε τα μικρά παιδιά.

  1. Θα χρειαστείτε. Ηλεκτρικό κατσαβίδι
  2. Κρουστικό τρυπάνι με 8άρι διαμαντοτρύπανο
  3. Ηλεκτρική σέγα με πριονάκι ταχείας κοπής
  4. Σιλικόνη διάφανη αντιμουχλιακή
  5. Ένα φαλτσοκούτι σε περίπτωση που τοποθετήσετε κορνίζες
  6. Αλφάδι,μολύβι και μαρκαδόρο.

 

Όλα τα παραπάνω υλικά μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το κατάστημά μας στην Μεγαλόπολη. Αγοράζοντας και την ξυλεία πετυχαίνετε καλύτερη τιμή.

ΤΑ ΜΕΤΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ

. image3 Σημαδέψτε στον τοίχο. Από το δάπεδο σημειώστε στα 82 εκατοστά μια οριζόντια γραμμή,χρησιμοποιόντας το αλφάδι σας ως χάρακα και προσέχοντας να είμαστε πάντα επίπεδα άσχετα αν το πάτωμα γέρνει ή όχι. Η γραμμή αυτή είναι το πάνω όριο των ντουλαπιών σας χωρίς τον πάγκο. Μετά σημειώστε άλλη μια οριζόντια γραμμή σε ύψος 146 εκατοστά από το έδαφος παράλληλη με την πρώτη.Αυτό θα είναι το κάτο όριο των επάνω ντουλαπιών.

image4image5 Εάν η κουζίνα σας έχει γωνία , η τοποθέτηση ξεκινάει πάντα από τα γωνιακά ντουλάπια. Εάν όχι και είναι απλώς μια ευθεία ,τότε ξεκινάμε από το ψυγείο,εφόσον είναι εντοιχισμένο ή ημιεντοιχισμένο,αλλιώς από το ντουλάπι του νεροχύτη. image6 image7

ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ Τα ντουλάπια μίας κουζίνας χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Τα κάτω ντουλάπια (κάτω από τον πάγκο) , τα πάνω ντουλάπια (πάνω από τον χώρο εργασίας) και τέλος τα ντουλάπια που καλύπτουν όλο τον κάθετο χώρο (τροφοθήκες κτλπ). Η παραπάνω ταξινόμηση έγινε με βάση τις διαστάσεις των κουτιών και σε κάποιες περιπτώσεις με βάση τα εξαρτήματα που μπορούμε να έχουμε στα κουτιά. Γενικά κατά την κατασκευή των κουτιών πρέπει να προσέχουμε τα εξής:

• Τα πλαϊνά του κουτιο ύ να πατούν πάνω στο κάτω ξύλο (άρα οι βίδες είναι από κάτω προς τα πάνω) . Αυτό βοηθά να μην κάτσουν τα κουτιά αφού στο τέλος τα ξύλα θα δεχτούν αρκετό βάρος. Στα πάνω ντουλάπια εκτελούμε το ίδιο.

• Στα κάτω ντουλάπια συνήθως το πάνω τμήμα δεν αποτελείτε από ένα ενιαίο ξύλο αλλά από δύο ξύλα πλάτους 10cm το καθένα για την στήριξη του κουτιού. Το μπροστά ξύλο από αυτά τα δύο μπορεί να μπει σε προφίλ ή κατά φάρδος αναλόγως αν θέλουμε απλό ντουλάπι ή αν πρέπει να έχει κούτελο όπως το ντουλάπι για τον νεροχύτη.

• Οι διαστάσεις των κουτιών συνήθως είναι συγκεκριμένες μιας και τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούμε βγαίνουν από το εργοστάσιο σε συγκεκριμένες διαστάσεις. Πρέπει λοιπόν να λάβουμε υπόψη μας πριν κατά τον σχεδιασμό των ντουλαπιών τις διαστάσεις των εξαρτημάτων. Ενδεικτικά ο πάγκος της κουζίνας είναι 60cm x 410 cm . Επομένως τα ντουλάπια που βρίσκονται κάτω από τον πάγκο δεν πρέπει να ξεπερνούν σε βάθος τα 59 cm συνολικά (57 cm κουτί + 1,6cm πορτάκι + 0,2 πλάτη κουτιού)

• Τα εξαρτήματα που θα τοποθετήσουμε στα ντουλάπια συνήθως έχουν βάθος από 40cm έως 55cm με βήμα 5 cm (40-45-50-55) . Έτσι λοιπών προκύπτει και το 57cm σε βάθος (55 μηχανισμός + 2 cm αέρας) Επίσης οι μπουκαλοθήκες (συρόμενα βαγονέτα) ξεκινούν σε πλάτος από 15cm και αυξάνονται ανά 5cm. Στα συρτάρια το πλάτος είναι ελεύθερο αφού αγοράζουμε μόνο τα πλαϊνά και όχι έτοιμο το συρτάρι. Έτσι το πλάτος των ντουλαπιών μπορεί να καθοριστεί σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Προσοχή όταν θέλουμε να φτιάξουμε ντουλάπι τροφοθήκης αφού οι διαστάσεις σε βάθος αλλά και πλάτος των μηχανισμών (ενιαία τροφοθήκη ή μεμονωμένα συρμάτινα συρτάρια) είναι συγκεκριμένα.

• Τα κάτω ντουλάπια έχουν ύψος τέτοιο ώστε το τελικό ύψος που θα προκύψει να είναι 85cm. Συγκεκριμένα τα ποδαράκια στα οποία θα στηρίζονται έχουν ύψος 10cm (τα συνηθέστερα είναι αυτά) και ο πάγκος είναι 3cm ή 4cm. Έτσι 10cm πόδια + 3cm πάγκος = 13 cm Συνεπώς 85-13 =72 cm. Έτσι προκύπτει και το ύψος των κάτω ντουλαπιών. Φυσικά μικρές αποκλίσεις μπορούμε να έχουμε ανάλογα με τις απαιτήσεις μας. • Τα επάνω ντουλάπια έχουν βάθος 30 cm. Αυτό συμβαίνει διότι σχεδόν πάντα στην κουζίνα στεκόμαστε μπροστά από τα κάτω ντουλάπια και σκύβουμε ελαφρός για να κάνουμε τις εργασίες μας πάνω στον πάγκο. Έτσι αν ήταν το ίδιο βάθος με τα κάτω ντουλάπια θα χτυπούσαμε συνέχεια το κεφάλι μας. Το ύψος των ντουλαπιών καθορίζετε αποκλειστικά από εμάς σε σχέση με το γενικότερο ύψος που θέλουμε να δώσουμε στην κουζίνα.

Εγώ ήθελα το ολικό ύψος να είναι 225cm. Άρα 225cm – 85cm κάτω ντουλάπια – 60 cm χώρου εργασίας = 80cm ύψος πάνω ντουλαπιών. Σχετικά με το πλάτος και αυτό το φτιάχνουμε με βάση της απαιτήσεις μας.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΔΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΩ ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ

image2

 

 

 

 

 

 

 

image8 Τα ντουλάπια στερεώνονται στον τοίχο με βίδες 6 χ 80 χιλιοστά και ούπατ 8 χιλιοστά. Εφόσον έχουν τοποθετηθεί στο πλαινό των ντουλαπιών γωνίες στήριξης με πλαστικό κάλυμμα. Μεταξύ τους τα ντουλάπια ενόνονται με νοβοπανόβιδες 4 χ 30 χιλιοστά. Για τους μεντεσέδες χρησιμοποιούμε νοβοπανόβιδες 4 χ 18 χιλιοστα,τόσο για να τους βιδώσουμε πάνω στα ντουλάπια όσο και για την στερέωσή τους στο σώμα των ντουλαπιών.

 

image9Αφού τελειώσουμε την τοποθέτηση και στερέωση των ντουλαπιών ,σειρά έχει ο πάγκος. Μετράμε ακριβώς πόσο πάγκο χρειαζόμαστε και πάντα φροντίζουμε ο πάγκος που έχει πάνω του τον νεροχύτη να τρέχει παράλληλα με αυτόν. Αφου τοποθετήσουμε τους πάγκους και τους στερεώσουμε από την κάτω μεριά,βιδώνοντας το πάνω μέρος των ντουλαπιών βάσεως με τον πάγκο, σειρά έχει η τοποθέτηση του νεροχύτη. Τον ακουμπάμε ανάποδα πάνω στον πάγκο στη θέση που θέλουμε και σημαδεύουμε με ένα μαρκαδόρο το περίγραμμά του. Στη συνέχεια βάζουμε τον νεροχύτη ξανά στο κουτί του, και γυρνόντας στον σημαδεμένο πάγκο και εσωτερικά της γραμμής που τραβήξαμε(περίγραμμα νεροχύτη) τραβάμε άλλη μία παράλληλη ένα εκατοστό ποιο μέσα.Αυτή η γραμμή θα είναι και η γραμμή που θα ακολουθήσουμε με την σέγα μας κατά την κοπή. Κάνουμε στις 4 γωνίες από μια τρύπα 10 χιλιοστά ώστε να μπεί μέσα το πριονάκι και ξεκινάμε την κοπή. Αφου τελειώσουμε αλοίφουμε με σιλικόνη το εσωτερικό του πάγκου στο σημείο που κόπηκε για να το κάνουμε αδιάβροχο από νερα που τυχον περάσουν μέσα στο μέλλον. Με προσοχή ακουμπάμε τον νεροχύτη στη θέση του και χρησιμοποιούμε τα ειδικά στηρίγματα που έχει για να τον βιδώσουμε στον πάγκο από την κάτω μεριά.Τον αφήνουμε να στεγνώσει περίπου 2 ώρες και μετά με προσοχή αφαιρούμε τυχόν υπολείμματα σιλικόνης που έμειναν στον πάγκο. Φροντίστε να προμηθευτείτε σιφώνια σύνδεσης με την αποχέτευση αν ο νεροχύτης δεν τα έχει μέσα. Με παρόμοιο τρόπο τοποθετούμε και την εστία μόνο που δεν χρησιμοποιούμε σιλικόνη,αλλά το ειδικό της λάστιχο που υπάρχει στη συσκευασία της.

Σας ευχόμαστε καλή τοποθέτηση και πάντα να θυμάστε ότι είμαστε κοντά σας να σας συμβουλέψουμε για κάθε απορία σας.